1/5
Наступна сторінка

Облаштовуємо робоче місце школяра

робоче місце

У житті кожної людини шкільні роки грають важливу роль. За час, проведений за партою, людина набуває не тільки знання і життєвий досвід, але часто і безліч проблем зі здоров’ям: короткозорість, викривлення хребта і т.д. І багато в чому від дорослих залежить, наскільки здоровою дитина закінчить школу.

Як же можна вберегти чадо від таких напастей? Правильно організувати робоче місце. Велику частину часу школяр проводить в сидячому положенні, за столом. Тому дуже важливо правильно підібрати дитячі меблі і розмістити їх.

Питання розміщення робочого столу школяра

Говорити про те, як пощастило людям, які можуть кожному члену сім’ї виділити по окремій кімнаті, не варто, це і так зрозуміло всім. А ось що робити тим, у кого в кращому випадку на всіх дітей одна дитяча? А тим, хто всією сім’єю живе в двох-або однокімнатній квартирі? Звичайно, дуже хотілося б наслідувати всім порад психологів і не ставити письмовий стіл біля стіни, щоб «не пригнічувати психіку на підсвідомому рівні». І у вікна, щоб те, що відбувається на вулиці, не відволікало від навчання. А де тоді? Швидше за все, письмовий стіл зі стільцем будуть поставлені туди, де буде достатньо вільного місця.

Хорошим рішенням може стати оригінальне планування простору. Наприклад, ліжко з драбинкою може бути підняте над письмовим столом, такі комплекти продаються в меблевих магазинах. Можна зробити на замовлення або придбати готове.

робоче місце

Вибір письмового столу для школяра

Звичайно, якщо школяр – двометровий баскетболіст, то він може і за батьківським столом позайматися. Але ось що робити, якщо малюк і до пояса батькові не дістає? Йому буде дуже незручно займатися за «дорослим» письмовим столом. Купити новий стіл? Може бути. Але не все так просто.

Діти ростуть хоч і непомітно, але досить швидко. І якщо не через рік, то через два вже точно доведеться купувати новий – витрати не маленькі! Вихід є. Виробники меблів можуть запропонувати турботливим батькам «зростаючі» меблі, висота яких регулюється. Коштують вони чимало, але витративши один раз на якісні меблі, можна буде і не згадувати більше про цю проблему.

Але навіть якщо на такі витрати сімейний бюджет не готовий, не варто впадати у відчай. Стіл занадто високий? Просто потрібно підкласти подушку на сидіння стільця. Прикріпивши подушку до спинки стільця, можна зменшити глибину сидіння, малюк зможе відкинутися на спинку імпровізованого крісла і трохи перепочити. Під ноги ставиться лавочка так, щоб кут колін не був гострим. Якщо лікоть сидячого за столом на 5-6 см нижче стільниці, а спину підтримує спинка стільця – робоче місце ідеальне, учень не втомиться дуже швидко і ніщо не завадить йому зосередиться на заняттях.

робоче місце школяра

Нюанси облаштування робочого місця школяра

Коли основний, найважчий етап в організації робочого місця школяра пройдено, варто звернути увагу на додаткові аспекти. Наприклад, дуже важливо, щоб освітлення було правильним. Для дитини, яка пише правою рукою, світло повинне падати зліва. Для лівші – праворуч. Світло повинно бути досить яскравим, при цьому – не різким.

Щоб процес навчання нічим не переривався, все необхідне має бути під рукою. Для зберігання зошитів, книг, олівців і ручок можна використовувати навісні полиці або тумбочки, якщо стіл не оснащений ящиком. Полиці краще вішати не над головою сидячого за столом, а трохи збоку, так, щоб було легко дотягнутися рукою. А тумбочки, у яких є коліщатка, буде легко відсунути вбік при прибиранні.

Особливу увагу варто приділити тому, де буде стояти комп’ютер. Вже нікого не здивувати цим дивом техніки, а маленькій людині час від часу доведеться використовувати його для виконання домашніх завдань. Не варто розташовувати комп’ютер по центру стола, це буде відволікати, заважати займатися з зошитами та книжками. Добре, якщо конструкція столу передбачає комп’ютерний куточок. Якщо його немає, то досить поставити комп’ютер на край стільниці, до нього легко буде підсунути стілець і почати роботу. Важливо пам’ятати, що відстань від монітора до очей має становити 30-40 см, щоб очі не втомлювалися занадто швидко, а постава не псувалася.

письмовий стіл школяра

Складно слідувати рекомендаціям фахівців, які закликають скоротити роботу за комп’ютером для старших школярів до 40 хвилин в день, а для молодших – до 15. Звичайно, до корисних порад слід прислухатися, але і про реальність не забувати. Щоб знизити шкідливий вплив комп’ютера, корисно робити 15-хвилинні перерви і для дорослих, і для дітей щогодини. Це не тільки збереже хороший зір і правильну поставу, а й підвищить працездатність.

100% успіху, завжди і всюди

Більшу частину навчального часу дитина проводить у школі. Там про її здоров’я повинні подбати педагоги і керівництво. Але навіть якщо не все ідеально, батьки разом з педагогами в силах вирішити будь-які проблеми. Як правило, кожен навчальний заклад прагне підняти свій престиж, а значить – будь-яким позитивним ініціативам піде на зустріч, і тоді маленька людина виросте розумною, здоровою і красивою.

Категорія:
Створено:
15:29 - 30.10.2019
Поширити: